top of page

Hledám fotografa na svatební focení

Aktualizováno: 11. 1. 2022


Kdy vůbec začít hledat? Ideálně v momentě, kdy si stanovíte datum svatebního dne. Je dobré nehledat podle ceny, ale podle fotografií a referencí. To jestli hledat v blízkém okolí a nebo někoho z větší vzdálenosti si zvažte. Určitě to má i svá úskalí. Pokud musí fotograf na svatbu přicestovat, musíte u ceny počítat s navýšením o cestovné, případně počítat i s tím, že se může cokoliv pokašlat a fotograf se může opozdit, nebo nedorazit vůbec. Ale to se může stát i u toho místního.


Co od vás potřebuje fotograf vědět? Ideálně veškeré podrobnosti. Jména snoubenců, datum, čas a místo konání obřadu. Adresy míst příprav ženicha a nevěsty. Čas příprav naplánujte tak, aby bylo v silách fotografa přejet na místo určení. Místo konání následné oslavy. Dobré je sestavit si předběžný harmonogram a s tím fotografa seznámit.



Novomanželské focení je lepší plánovat na zlatou hodinku, tzn. pozdní odpolední hodiny. Ale jsou svatby, kdy prostě chcete mít odpoledne klid a věnovat se zábavě a hostům, takže se jede jedním vrzem: přípravy, obřad, skupinky, honem honem novomanželské (nejlépe v pravé poledne), hostina, zábava, dort, první tanec, zábava... Věřte, ale tomu, že fotky se sluncem v zádech, nebo podobné nej kousky, které u dost fotografů najdete a kvůli kterým za nimi jdete, v pravé poledne nepořídili. Na přímén slunci se většinou skrýváte do stínu, nebo vás natáčí do protisvětla, aby z fotek vůbec něco bylo. A rozhodně to bude vzdálené od vaší vysněné představy. Za sebe můžu říct, že není nic horšího, než fotograf, který ve photoshopu dodělává sluneční paprsky tam, kde prostě je jasné podle dopadajícího světla, že slunce rozhodně nesvítí. Za mě je tohle tedy nejvetší barbarství... A takové lidi nepovažuji ani za dobré fotografy, ani za znalce photoshopu... "To co nevyfotíš, to tam nedolepuj následně." Nevím jestli se tomu vůbec dá říkat kýč, nebo total bizár...


Když řešíte to, že vám stačí fotky z mobilu, tak věřte tomu, že na společnou fotku budete muset oslovit někoho cizího. Neoslovujte fotografy před obřadní síní, které si najmou svatebčané, kteří mají obřad po vás, není to nic úsměvného, je to spíš trapas. Stalo se mi to také... proč by měl, vždyť on se musí věnovat těm svým, kteří si jeho práci vybrali a dokáží jí ji ocenit. A určitě budete později litovat, že jste fotky takto odflákli. Je to přeci ten nejdůležitější den. Den, kdy oslavujete svoji lásku. I když jen v kroužku nejbližších. I malinká svatba si zaslouží krásně zachycené vzpomínky.


Co je důležité, aby fotograf věděl? Určitě to, zda je jediný fotograf, nebo si najímáte ještě druhého člověka do party. Jestli bude na svatbě i kameraman. Tyto věci jsou dobré určitě říct, možná jednotlivé lidi mezi sebou propojit, aby byli nějak sehraní. Je pak trošku složité, se ladit za pochodu, kdy prostě každý chce mít ten nejlepší záběr a nebere ohled na toho druhého.


Určitě své hosty obeznamte s tím, že na svatbě fotografa mít budete. Nadšení fotografové mohou nadělat fotografovi oficiálnímu dost neplechy. Budou se plést do záběru, když se bude fotograf snažit o zachycení přirozených momentů, tak ten nadšený bude lidi otáčet na sebe a halekt tady jsem, koukejte na mě. Tito lidé neberou moc ohledy ani při obřadu. Takže pak nemůžete mít svatebnímu fotografovi za zlé, že nemá zachycené prstýnky, nebo polibek, protože strejda, bratranec, sestřenice, prostě někdo dá fotografovi čisté K.O. v prvním kole. Není to nic příjemného, když se soustředíte na focení a pak to do vás někdo napálí a vyvede vás z koncentrace, stává se mi to často, ale musím zaklepat, vždy jsem to ustála tak, aby ty momenty zachycené byly. Jen se hrozím dne, kdy mě někdo sejme tak, že si poškodím techniku nebo nějakou kost v těle.


Předsvatební focení určitě všem doporučuji, je do ideální příležitost doladit detaily a hlavně se seznámit. Člověk, který vám bude svatbu fotit s vámi stráví celý tento důležitý den. No a když ho neznáte, jak se před ním chcete uvolnit. Ano snažím se vždy být taková, aby se všichni uvolnili a byli v pohodě, ale přece jen není nad to, fotit s někým, koho už znáte. Je to vždy lepší uvolněnější. Můžu vám říct takové ty drobnosti jako v klídečku, choďte pomalu, pusu si dejte trošku delší, nemračte se, nenervujte se, o nic nejde, jen se berete. Mnohdy u toho oltáře oba stojí zcela vážně, s kamenným výrazem jako na pokru. Za foťákem se zubím a i tím mým přihlouplým úsměvem se vás snažím přimět k úsměvu. Opravdu mám radost, když se mi to povede.


Abyste si svůj termín u mě zarezervovali na pevno, je nutné mít uhrazenou rezervační zálohu (vratná pouze v případě zrušení kvůli vládním opatřením). Výše zálohy je 2000 Kč.

Jak to vypadá po svatbě se mnou? Vždy se snažím druhý den poslat nějakou fotku, aby se měl novomanželský pár na co těšit. Na odevzdání svatebních fotografií mám dle VOP pět týdnu, ale snažím se vždy dodat fotky daleko dříve. Nejprve je nahrávám na zoneramu a pak kompletní na dřevěný usb disk v krabičce. Předání krabičky může být osobní, nebo podle vzdálenosti odesílám poštou až k vám domů. Sama nemám ráda čekání a proto se snažím, abyste nemuseli čekat dlouho. Zatím se mi to daří v rámci týdne, ale když je svatební sezóna v plném produ, nemůžu vám to zaručit v každém případě. Ale vždy udělám maximum pro to, abych do galerie postupně vkládala další a další kousky. Pro to abych nahrávala vaše fotky do galerie a dala vám možnost stažení, je nutné mít uhrazenou fakturu za svatební focení.


Pokud mě pozvete i ke svatební tabuli, požádám jen o bezlepkovou variantu jídla. Jinak jsem nenáročná. Děkuji.








Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Ceník 2024

bottom of page