top of page

Jak se připravit na newborn focení

Aktualizováno: 5. 2.


Ideální chvíle, kdy o focení miminka začít přemýšlet je samozřejmě už během těhotenství, hledejte fotografa a začněte si sbírat informace. Úplně nejlepší je se s fotografem domluvit už na těhotenské focení, abyste se seznámili a věděli, komu v prvních týdnech své miminko vlastně svěříte na focení.

Začneme-li spolu právě těhotenským focením, máte v takovém případě slevu na newborn focení 10%.


Když se rozhodnete pro focení se mnou, napište mi ještě s bříškem, jen předběžnou informaci, kdy máte termín porodu a ověřte si tak, zda mám kapacitu v tomto období. Pokud ano, je nutné uhradit zálohu ve výši základního balíčku (3500 Kč), pokud není záloha uhrazena do data splatnosti, kapacitu Vám nerezervuji. Když se miminko narodí a vy se vrátíte domů z porodnice, napište mi zprávu, že jste na focení připravení a já najdu nejbližší možný termín. Počítejte, že budeme fotit ve všední den v ranních hodinách cca. od 9 hodin. Víkendy věnuji svatbám, nebo rodině, a proto není v mých silách vám o víkendech vyhovět.


Nejlepší věk na focení miminka je do 14 dní, starší miminka fotím také, ale vždy jen tak, jak mi to dovolí. Pózování starších miminek jde opravdu omezeně, v polohách na bříšku už nechtejí setrvat vůbec. Vezměte to tedy v potaz. Styl, způsob a rychlost focení řídí miminko, ne vy.


Určitě si promyslete, jaké fotografie chcete, zda máte zájem o klasické newborn focení (zabalené miminko do šátku, polohování a aranžované fotografie), nebo máte raději jen ty fotky v náručí rodičů a pár detailů. Tuto skutečnost napište už při domlouvání společného termínu.



Obojí má něco do sebe a já osobně, pokud rodič nechce jinak, začínám s balením miminka, kdy vystřídáme třeba 2-3 "oblečky", poté přejdu na polohování na bříšku na beanbagu (pouze v ateliéru) a následně se zeptám, jestli chcete nechat nějaký z mých oblečků, nebo máte oblečení vlastní a přecházíme na společné fotky s oběma rodiči, jen s maminkou, jenom s tatínkem, případně se sourozenci a na úplné finále pár detailů nožiček miminka.


Důležité je, abyste si na focení vyhradili dostatek času a nikam nespěchali, každé miminko potřebuje opravdu individuální přístup, v případě, že je miminko neklidné a má nějaké bolení, opravdu musíte počítat s delším časem, nebo i s tím, že bude množství stylizovaných fotek menší a o to více dostanete na výběr těch společných.


Ceny v ceníku jsou za focení - za čas a práci, kterou vám věnuji, za ateliér a energie, v případě focení u klienta s tím, že část věcí převážím za vámi a trávím nemalé množštví času balením. Není tedy možné po focení o čemkoliv smlouvat, nebo psát, že se vám fotky nelíbí, nebo že jste chtěli tuto jednu fotku, kterou jste viděli ať už v mém portfoliu, nebo na internetu a tu ode mne nemáte, každé miminko je opravdu originál a není možné vyfotit totožný záběr. Určitě nemůžete očekávat dokonale napózované miminko, pokud dorazíte 4 týdny od narození s dítětem, které už pózovaní prostě nesnese. Fotek dostanete opravdu veliké množství a 10 si z nich určitě vyberete.


Zvažte si, zda dorazíte do ateliéru, nebo mám přijet za vámi. Vše má také své pro a proti. Ateliér je připraven a naklizen, nevýhodou však je to, že musíte sbalit přebalovací tašku a přijet. V ateliéru nafotíme miminko v šátcích a pokud je miminko spavé, tak i polohované fotky na bříšku. U vás doma se nebudete muset stresovat cestováním a balením. Na focení miminka mi stačí kousek podlahy ideálně pod oknem (dekor dřeva je pro výsledné fotky rozhodně lepší), na společné focení potřebujeme nějaké světlé místo v bytě. Nemusíte přehnaně uklízet, nebo se omlouvat, že jste úklid nestihli, jen při focení přemístíme zbytečnosti někam na stranu, kde nebudou rušit záběr. Pokud jde o focení doma, berte prosím v potaz, že přivezu jen nezbytně nutné množství rekvizit a oblečků a fotografie budou tomuto uzpůsobené. Chcete-li fotit miminko na beanbagu (tedy polohování nezabaleného miminka na jednobarevném podkladu), tak je to možné pouze v ateliéru. Nemáte-li v domě žádné dostatečně světlé místo raději volte ateliér.


Prosím počítejte s tím, že v moment zahájení focení musí být miminko spokojené, tj. plně nakrmené a čistě přebalené, když dorazíte, tak miminko přebalíme a ještě si ho podle potřeby před focením nakrmíte v ateliéru. Počítejte i s krmením během focení, pro miminka je to jako tělocvik a rychleji mu vyhládne, takže nějaký časový harmonogram vašeho kojení v tento moment opravdu nehraje roli, při focení není úplně na místě argumentovat tím, že má ještě čas, že kojíte až v tolik a tolik, mlíčko tedy dostane miminko podle potřeby.


S sebou na focení vezměte DUDLÍK, i když ho miminko třeba zatím odmítá, nebo ho nepoužíváte, na focení je to pro případ sklidnění nutnost. Pokud budete předstírat, že jste ho zapomněli doma, budu mít vlastní (sterilní). Dále dostatek věcí na přebalení (přebalovací podložka, plenky 3-5, vlhčené ubrousky...) a dečku (do té miminko na začátku zavinete, aby bylo v komfortním prostředí na první nakojení, než budeme zavinovat do šátků). Pokud jste na umělé výživě, mléko připravte tak, abyste už jen smíchali ingredience. Není možné odbíhat od plačícího a hladového miminka do kuchyně, převařovat vodu a pak čekat až vychládne. Miminko bude vzteklé, vy vystresovaní a celé focení tím narušíme. Takže kojeneckou teplou vodu v termosce, nebo v termoobalu, dávku mlíčka a vše jen dáte do flaštičky a promícháte. Počítejte s více dávkami mléka. Pokud kojíte, není moc co řešit, stačí látková plena, ať uchráníme oblečky před znečištěním. Chcete-li fotit miminko ve svém oblečení, tak v něm miminko nepřevážejte, cestou se může stát nehoda a už nebudete mít žádnou jinou možnost, než nějaký pletený overálek, který vám samozřejmě ráda zapůjčím. Rekvizity, šátky, oblečky a čepičky, co vidíte na fotografiích ode mne, mám k dispozici ve svém ateliéru.


Pro sebe vyberte také vhodný outfit, prosím vyhněte se černé barvě, dalším křiklavým kouskům, nápisům a sportovním legínám. Ideální jsou nějaké tlumené přírodní, nebo pastelové tóny, skvělé je samozřejmě když se všichni sladíte (nemusí být jedna identická barva, ale klidně různé odstíny, které se krásně doplňují).


Veškeré strachy a obavy nechejte za dveřmi, neříkejte mi tohle nejde, on/a se doma nerad/a zavinuje, ničemu tím nepomůžete. Uvědomte si to, že jste mě oslovili na nafocení miminka vy, ne já vás. Musíte mi plně důvěřovat. V ateliéru dítko jen vytáhnete z vajíčka, vyslečete, přebalíte, pokud má hlad, dáte do dečky ať je v teple pro kojení, nakrmíte, pohodlně se usadíte na sedačku, která je tam pro vás nachystaná (metr a půl ode mě) a necháte mě v klidu dítko zabalit. když nade mnou budete stát a nervózně přešlapovat, celou atmosféru focení narušíte. Pokud uvidím, že je něco v nepořádku, tak vás požádám o asistenci. Jestli si mě chcete fotit, nebo natáčet videa, nevadí mi to. Budu ráda, když mi nějaké backstage záběry pošlete.


Jdete na focení i se starším sourozencem? Zvažte, zda je pro něj čekání v ateliéru vhodné. Můžeme se domluvit tak, že přijdete na etapy, maminka s miminkem jako první a tatínek se sourozencem si zajedou třeba na nákup, v případě, že jste přesvědčení o tom, že je dítko schopné čekání vydržet, tak mu vezměte s sebou něco na zabavení, pokud uplácíte, dostatek úplatků, jestli mu dáte mobil, je mi to jedno, soudit vás nebudu. Důležité je ho (ji) udržet v klidu, než nafotíme miminko. Pokud přejdeme ke společnému focení, řekněte mi, zda je starší sourozenec zvyklý miminko chovat, nebo to v jeho možnostech není. Když budeme sourozence fotit spolu, neříkejte mi nervózně teď to foť, nefotím na váš povel, fotím, když vidím, že ta fotka k něčemu je. Pokud staršího sourozence začnete vychovávat, když bude mít nějaký momentální zásek, tak se zasekne ještě víc, musíme improvizovat a vymyslet, jak to udělat s ním, aby spolupracoval. Řvaní a pleskání po zadku v tomto případě není nic platné. Další možnost je, že přejdeme k focení jen rodičů a nejmenšího aktéra a sourozenec se přidá sám, když bude chtít. Většinou to tak je a funguje to nejlépe.


V případě, že budeme fotit klasické newborn focení, počítejte s časem od 2 hodin do 3. Někdy se může stát, že ani během první hodiny toho moc nefotíme, protože miminko třeba momentálně něco trápí a nedokáže se snadno uklidnit. Obrňte se prosím trpělivostí. Nezasahujte do focení, vždy když budu potřebovat nějakou vaši asistenci, řeknu vám.

Co je tedy důležité před focením?

  1. najít vhodného fotografa, seznámit se s jeho fotografiemi a cenami v předstihu (nebude možné nikoho přeučovat na jiný styl focení, nebo jinou úpravu, která se líbí vám, pokud se vám fotky v galerii nelíbí, není to ten pravý pro vás).

  2. zjistit, zda má v daném období kapacitu

  3. rozmyslet si, zda chcete jet do ateliéru, nebo fotit v domácím prostředí

  4. říct konkrétně u mě, zda budeme miminko balit do šátků a pózovat, nebo chcete focení jen v náručí rodičů

  5. miminko nakrmit a přebalit

  6. vzít dudlík, dostatek mlíčka a věci na přebalení

  7. připravit zábavu pro staršího sourozence

  8. nestresovat fotografa vašimi obavami a strachy

  9. vyhradit si dostatek času na focení



Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Ceník 2024

Všeobecné obchodní podmínky

I. Základní ustanovení Tyto obchodní podmínky upravují vztahy mezi smluvními stranami, kdy na jedné straně je podnikatel, Zita Dirbáková, IČ 76280161 se sídlem Ždánská 249, Bučovice-Kloboučky, 6850

bottom of page