top of page

Focení u klienta, nebo focení v ateliéru?

Aktualizováno: 13. 1. 2022

Jednoznačně nejlepší varianta je focení venku, tady si hodně protiřečím, přece mým cílem by mělo být prodat a vytížit ateliér na maximum, nebo ne? Ne mým jediným cílem jsou krásné fotky a nejhezčí jsou prostě venku v přírodě, čím vyšší tráva, tím lepší (repelent nutností). Dalším takovým cílem je i spokojený a uvolněný klient, takže pokud bude uvolněný a spokojený s focením v domácím prostředí, tak pojďme do toho.

Ale jsou prostě focení, kdy to jinak než v interiéru nejde, třeba na novorozenecké focení jiná možnost není, prostě buď uvnitř, nebo uvnitř :-)


Tak co si zvolit? Je to asi jedno, jen si musíte říct, co je pro vás pohodlnější. Aletiér znamená nasednout do auta a dorazit, popřípadě pobalit pár nutností. Focení doma pak samozřejmě ten stres, že vám někdo leze do domu. Nevím jestli to tak má většina lidí, ale prostě i když mám relativně uklizené, stejně mám pocit, že je potřeba uklidit ještě víc... takže jsem nervózní. Další věc je ta, že pokud plánujete focení s dětmi, musíte vybalancovat, kde to pro vás bude míň o nervy. Doma, kde prostě víte, že je to v klidu, nebo v ateliéru, kde budete mít po chvilce tik v oku, jak budete neustále své dítko hlídat a napomínat, ať to nebere, tam neleze, na to nesahá a ať sleze okamžitě z toho lustru. Já vím, ne všichni mají tak živé ratolesti. Je to přemrštěné a popsané s nadsázkou. Ale i tak... Také si to proberte doma s drahou polovičkou, jestli se mu chce někam kodrcat a nebo bude víc v klidu, když si na fotku odběhne z dílny od cirkulárky a pak bude zase vesele pokračovat v bohulibé činnosti. I toto zmiňuji, protože ze svých osobních průzkumů a dlouholetého pozorování mohu stanovit závěr, že 98% mužů bytostně nesnáší focení.

Kde doma budeme fotit? Na focení u klientů většinou nevyužívám prvoplánově gauč v obýváků, protože je z pravidla umístěný tam, kam denní světlo nedopadá. Takže budu hledat místo s nejlepšími světelnými podmínkami. Může to být u okna, nebo proti oknu do místnosti. Foťák je nastavený tak, že pozadí je hodně rozostřené a tak tolik nezáleží na tom, jestli je ta kytka na správném místě, nebo se někdě povaluje něco, co tam být nemá, samozřejmě čím méně zbytečností, tím lépe. Vždy ale počítejte s ranními hodinami. Chcete mít přeci jen pěkné fotky, na kterých jste vidět? Fotografovat znamená v překladu malovat světlem, takže logicky ve tmě nic moc nenafotíme, jasný můžu přinést světla, ale ty fotky nikdy nebudou tak hezké, jako při tom přirozeném denním. Pokud víte, že máte tmavé a opravdu malé místnosti, možná bude lepší volbou ateliér.


Pravidlo o ranním focení platí i v ateliéru a o to více v podzimních a zimních měsících, kdy se dny krátí.


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Ceník 2024

bottom of page