top of page
Obrázek autoraZita Dirbaková

Focení porodu

Aktualizováno: 5. 4. 2022

V neděli 2.1.2022 ve 22:21 mi zazvonil telefon, ozvalo se z něj, tak už klidně můžete vyrazit. Bylo to velmi specíální focení a pro mě premiéra. Mé první focení porodu.


Nebudu předstírat a ani si hrát na hrdinu, od momentu, kdy jsem souhlasila, mi hlavou projelo milion důvodů proč to nefotit, jedním z nich byla i obava z toho, že prostě v nejdůležitější moment předvedu to, co dělají otcové ve většině filmů. Sice mám za sebou 3 vlastní porody, ale přiznejme si, že když člověk rodí, tak nemá možnost vše pozorovat z jiné perspektivy, prostě není vidět nic, jen to, že vám pak porodni asistentka přihraje do náruče mimčo. A i přes pravidelné sledování pořadů jako Baby boom a Malé lásky nemůžete být připravení, tam také není vlastně nic vidět.


S touto myšlenkou jsem si pohrávala už dlouho, dostala jsem i jednu nabídku, ale to mi pak řekli, že to bylo tak rychlé, že mě ani nevolali, tak jsem si pomyslela, že tomu osud asi chtěl. Ale osud mi dával ještě čas na psychickou přípravu.


Po zazvonění telefonu a větě "Ano hned jedu" jsem vyskočila z postele, práskla se o postel do nohy, při snaze dojít si do šatny po tmě pro ponožky, jsem akorát napálila do zdi a nemohla zrovna žádné najít. Nakonec jsem teda jedny vylovila, ani vlastne nevím, zda měly stejnou barvu. Oblékání bylo najednou dost neobratné. A když už jsem mohla vyrazit k autu, sestřelila jsem sušák s prádlem, který ani nestál v cestě. Skok do bot jsem zvládla na jedna, ale se zavazováním tkaniček už jsem se opravdu nezdržovala, protože mé hned mi přišlo jako minimálně hodina. V průjezdu místo zmáčknutí tlačítka dálkového ovládání jsem obratně ovladač hodila pod auto. Takže tu byla další sportovní disciplína, tentokrát plazení a lovení klíče. No v autě jsem měla prozíravě nachystané světlo, ale hlavou mi problesklo, že já tam dala to, co se mi polámalo, tak jsem ho ještě měnila za druhé (ráno jsem zjistila, že jsem měla nachystané to funkční a vyměnila ho za drůhé funkční), to se samozřejmě neobešlo bez jemného přibouchnutí kabelu do dveří. Nasedám do auta a vyrážím do tmy a mlhy, konečně na cestě a řítím se rychlostí 30 km v hodině.


Po příjezdu na místo jsem se nějakým zázrakem sklidnila a už nevnímala nic, jen focení jako pozorovatel tohoto neskutečného zázraku. Nastávající maminka byla neskutečně klidná, tak možná i díky tomu bylo mé první focení porodu takové.


Musím říct, že dřívě bych to nenafotila tak, jako teď. Prostě bych vyhledávala jiné úhly a vyhýbala se pohledu z úhlu porodních asistentek, dřívě bych odevzdávala jen černobílé fotky, protože krev a podobně se na nich prostě skryje. Ale dnes vím, že tohle všechno k porodu patří. Patří k němu bolest, krev, strie, i miminko deroucí se na svět vteřinu po vteřině z míst, kam jsem se bála pohlédnout :-) Teď už vím, že na porodu není nic nechutného, nic nad čím by se měl člověk pohoršovat, nebo od čeho by bylo nutné odvrátit zrak. Takže fotky jsem odevzdala v barvě i černobílé, no a hlavně ze všech úhlů i toho obávaného.


Spousta lidí si myslí, že to chce odvahu, no co si budeme, já ji neměla :-D ale nějak se to prostě stalo a obrovské díky za to. Hlavně díky mamince a vlastně celé rodině, že mi dovolili stát se součástí tohoto jedinečného a intimního okamžiku plného emocí.


Fotky jsem si za ty tři dny prohlédla už asi 15x a budu se k nim neustále vracet. Je tam toho tolik, střídání fází a emocí, fáze klidu nahrazuje fáze bolesti, emoce neskutečného štěstí vystřídá obava a strach, zda je miminko v naprostém pořádku. Neskutečný smích a pak gejzír slz těch od štestí, kdy se opravdu smích změnil v usedavý pláč, ale dojetí. Ta hrdost a radost, že to maminka zvládla a přivedla na svět ten nejvzácnější poklad. Nával euforie a následně fáze neskutečné úlevy. Prostě wow. Nenacházím slova. A snad už jen děkuji, děkuji a děkuji za všechno. Děkuji za tuto skvělou noc. Děkuji.

Několik dalších fotografií najdete v galerii porodů na https://naporoduzalezi.cz/galerie-porodu/


Máte zájem o nafocení vašeho porodu? Napište a domluvíme se. Cena za focení porodu je 4500,- za tuto cenu získáte ucelenou reportáž z tohoto okamžiku. Fotografie jsou reportážní a proto nic neretušuji, nearanžuji. Prostě jen jsem s vámi a zaznamenávám tyto chvíle pro vás. Počítejte také s tím, že na fotografiích za zhoršených světelných podmínek bude obsažený šum, není možné fotit v absolutní tmě, to je potřeba si uvědomit, při focení porodu nepoužívám žádný blesk, abych vás nerušila.


134 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page